Saturday, December 22, 2012

Βόιο: Τα «Μπουμπουσιάρια» στην Εράτυρα


Συνεχίζονται αύριο Κυριακή οι εκδηλώσεις των «Μπουμπουσιαριών» στην Εράτυρα του δήμου Βοϊου.

Ο εμπορικός σύλλογος Εράτυρας διοργανώνει «Τσιγαρίδα party», από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία του χωριού, όπου θα μοιραστούν τα «κόλιαντα» σε όλα τα παιδιά.

Στον ίδιο χώρο στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Τα «Μπουμπουσιάρια» στην Εράτυρα θα κορυφωθούν στις 2 Ιανουαρίου με την παρέλαση των μεταμφιεσμένων.
ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
– Σύνταξη: Περικλής Καραφυλλίδης
.ert.gr
22/10/12 
-----------


  • «Κλαδαριές» και «Μπουμπουσιάρια»
Κι όμως, κοντεύουν Χριστούγεννα! Κόντρα στη μιζέρια των καιρών, οι γιορτές πλησιάζουν και ευτυχώς, διοργανώνονται εκδηλώσεις υποδοχής τους! Στο δήμο Βοΐου, τα Χριστούγεννα θα είναι εδώ από 8 Δεκεμβρίου 2012 ως 6 Ιανουαρίου 2013. Έθιμα μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπως οι «Κλαδαριές» και τα «Μπουμπουσιάρια» που δίνουν στις γιορτές ένα ιδιαίτερο χρώμα.
fonikozanis.blogspot.gr

7/12/12

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ»
17:00 – 19:00 μ.μ.: Παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή με ανάγνωση παραμυθιών, επιτραπέζια παιχνίδια και προβολή παιδικής ταινίας στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό». Διοργάνωση ΔΗΚΕΒΟ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ»
10.00 μ.μ. : Γνωρίζουμε τη φύση του Βοΐου – ορεινή πεζοπορία στον Πεντάλοφο. Συνδιοργανώνει: ο Δήμος Βοΐου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυθού και ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Μπούρινος».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
18:30 μ .μ. : Διοργάνωση ΝΠΔΔ. Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα – Πλατεία Δημαρχείου. Η Φιλαρμονική του Δήμου, θα παιανίζει στον Κεντρικό Δρόμο. Τα μέλη του ΚΑΠΗ, θα αναβιώσουν το παραδοσιακό έθιμο με το ¨χτύπημα της κουδούνας¨ και ταυτόχρονα θα προσφέρουν κουραμπιέδες. Μουσική συντροφιά από τη χορωδία γυναικών Σιάτιστας. Τα μέλη του ΚΑΠΗ Σιάτιστας θα τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Από 11:00 μ.μ.: Χριστουγεννιάτικο Bazaar με Χριστουγεννιάτικα δώρα, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο Ξενοδοχείο «Αρχοντικό».
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
19:00 μ.μ. : Αναβίωση του εθίμου των κουδούνων στην Εράτυρα. 20:30 μ.μ. : Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Ωδείου στο παλιό Γυμνάσιο Σιάτιστας ¨Τραμπάντζειο¨ Διοργάνωση ΝΠΔΔ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
17:00: Στολισμός του δέντρου των ευχών & ανάγνωση παραμυθιών – βιβλιοθήκη Νεάπολης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
12:00: Στολισμός του δέντρου των Ευχών & ανάγνωση παραμυθιών στο γυμναστήριο του δημοτικού σχολείου Τσοτυλίου.
« ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ »
18:00 μ.μ. : Άναμμα Κλαδαριάς στην πλατεία του Δ.Δ. Μικροκάστρου -Τοπικό Συμβούλιο Μικροκάστρου. 18:00 μ.μ.: «Κόλιαντα μπάμπου μ’». Γλέντι στην πλατεία της Εράτυρας, με παραδοσιακή μουσική, θα μοιραστούν κόλιαντα. 19:00 μ.μ. : Έναρξη του εθίμου της κλαδαριάς με το πανηγυρικό άναμμα της πρώτης κλαδαριάς στην είσοδο της Πόλης της Σιάτιστας στην περιοχή του Αγίου Νικάνορα. ακολουθεί το άναμμα όλων των κλαδαριών της πόλης με τη συνοδεία των χάλκινων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 «ΚΟΛΙΑΝΤΑ»
Από τις πρώτες πρωινές ώρες παρέες μικρών παιδιών γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι τραγουδούν τα παραδοσιακά Κόλιαντα. Η Φιλαρμονική του Δήμου θα παίζει στους κεντρικούς δρόμους τα Κάλαντα. 21:00 μ.μ. : Ο Ο.Φ. Τσοτυλίου γιορτάζει την παραμονή των Χριστουγέννων με διοργάνωση μουσικής βραδιάς στο χώρο εκδηλώσεων της ΔΕΣΕΤ.

ΤΡΙΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Η Μολόχα Βοΐου γιορτάζει τα Χριστούγεννα με Γουρνοχαρά και Γιορτή Τσιγαρίδας. Διοργάνωση τοπικό συμβούλιο. Ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Σισανίου, διοργανώνει Γουρνοχαρά στο Σισσάνι στην αίθουσα του συλλόγου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 «ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΥ»
12:00 π.μ : Εκδήλωση του Αιμοδοτικού Συλλόγου «Ο Άγιος Παντελεήμων» στην Πλατεία Γεράνειας, όπου θα μοιραστούν πολλά και πλούσια δώρα στα παιδιά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
21:00 μ.μ. : Χριστουγεννιάτικο Γλέντι των ΚΑΠΗ στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 « ΣΟΥΡΟΥΒΑ ή ΣΟΥΡΒΑ »
18:30 μ.μ : «Σούρβα», αναβίωση του χορού των μπουμπουσιαριών Πλατεία του Άη Γιώργη στην Εράτυρα , με άφθονο κρασί. 19:00 μ.μ : Άναμμα Κλαδαριάς (Σούροβα) στην Πλατεία του Δ.Δ. Μικροκάστρου. 20:00 μ.μ : Άναμμα Κλαδαριάς στην πλατεία της Χώρας στη Σιάτιστα από το Σύλλογο Αμπελουργών ¨Ο Άγιος Τρύφων¨. 21:00 μ.μ : Άναμμα Κλαδαριάς (Σούροβα) από τον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας ¨ Ο Άγιος Μόδεστος ¨ στην Πλατεία Γεράνειας στη Σιάτιστα. 22:00 μ.μ : Άναμμα Κλαδαριάς στη Γιάγκοβη Σιάτιστας από το Σύλλογο Φιλίππων Φυσιολατρών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
14:30 μ.μ : Ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Σισανίου, αποχαιρετά το 2012 και υποδέχεται το 2013 με παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία του Χωριού. 21:00 μ.μ : Το Παιδικό Τμήμα της Δράσης Τσοτυλίου υποδέχεται το νέο Έτος με μουσική βραδιά στο χώρο εκδηλώσεων της ΔΕΣΕΤ

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013 «ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ»
11:00 μ.μ : Καλωσόρισμα του Νέου Χρόνου με το Χορό των Ερατυραίων, στην Πλατεία της Εράτυρας. 12: 00 π.μ. : Στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά. Διοργάνωση: Η Λέσχη Γυναικών Σιάτιστας. 14 :30 π.μ. : Αναβίωση του εντυπωσιακού χορού της «ΓΚΑΧΕΛΩΝΑΣ» στην Πλατεία Μικροκάστρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 « ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ »
14:00 μ.μ : Το Τοπικό Συμβούλιο Εράτυρας διοργανώνει Μπουμπουσιάρια – Χορός παρεών στο Παζάρι. 15:00 μ.μ : Παρέλαση Μπουμπουσιαριών (από το Παζάρι μέχρι την Πλατεία του Άη Γιώργη)

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 « ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ»
21 :00 μ.μ. : Την παραμονή των Φώτων είσαστε
όλοι καλεσμένοι στο γλέντι των μεταμφιεσμένων,
( κυρίως γυναίκες ), στην Πλατεία Γεράνειας στη
Σιάτιστα. Ξεφάντωμα μέχρι το ξημέρωμα της
επομένης στα καταστήματα της πόλης.
Διοργάνωση Τοπικό Συμβούλιο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
12:00 μ.μ :Μεγάλη γουρνοχαρά στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Πλατανιάς. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιάς Βοΐου. Ο Δήμος Βοΐου και το Τοπικό Συμβούλιο Σιάτιστας, προσκαλούν όλο τον κόσμο στα παραδοσιακά.
«ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ» της Σιάτιστας 13:30μ.μ : Συνάντηση Μπουμπουσιαριών στην Πλατεία Γεράνειας. 14:00 μ.μ.: Εκκίνηση Μπουμπουσιαριών από την Πλατεία Γεράνειας Σιάτιστας, με προορισμό την Πλατεία της Χώρας Σιάτιστας όπου θα συνεχιστεί ο χορός και το γλέντι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Five million of our brothers: It is Turks who will shape Europe's future

Europe's future depends on the Turks who live there, President Recep Tayyip Erdogan told a large public rally on Thursday.

Blog Widget by LinkWithin